„Nu există designer mai talentat decât natura.” – Alexander McQueen

Spiritul naturii propune forme și definește contururi într-un ritm domol, mereu susținut de echilibru. Simetria este sursa de inspirație primordială, iar proporția perfectă a reprezentat întotdeauna scopul final al oricărei creații. În design și în artă, natura se traduce prin texturi care îți încântă simțurile și culori care îți provoacă imaginația.

Epoca impresionistă a revoluționat istoria artei tocmai datorită apropierii de natură, fiindcă odată ce pictorii și-au părăsit atelierele și au scos șevaletul în gradină, orizontul s-a deschis în fața viziunii lor artistice. Comuniunea cu natura presupune un exercițiu permanent, atât de necesar în zilele noastre, când estetica primește noi valențe și omul uită adesea că a trăi nu este suficient – avem nevoie de lumina soarelui, de libertate și uneori o floare, care să ne amintească de origini.

 

Noul sezon transformă DBOL – Design by Oana Lupaș în BOL – Fashion of Nature, așa cum anotimpurile aduc mereu în lumină tot ce e mai frumos în natură. BOL renaște din dorința mea de a descifra misterele lumii înconjurătoare, simetria florilor, puterea de regenerare a tuturor ființelor vii și oglindește arta de a observa viața în toate formele ei. Inspirația mea vine din emoția produsă de contemplarea poienilor cu floră spontană sau a plajelor sălbatice, din amestecul amețitor de culori al piețelor de legume și fructe sau din atenția profundă a copiilor către tot ce-i înconjoară. Aceasta este cheia mea către miracol și viziunea mea creativă pentru toate colecțiile ce vor urma.

BOL – Fashion of Nature ilustrează perspectiva mea asupra vieții, o narațiune vizuală ce vorbește despre frumusețea materialelor organice și a broderiilor manuale, despre abilitatea de a reinterpreta natura prin împunsături de ac și modă sustenabilă. Din dragoste pentru tot ce este viu, îmi doresc să transcriu emoția cu fibre textile și să o trimit mai departe, fiindcă adevăratul manifest pentru natură va prinde contur doar atunci când se va transforma în reflecție universală.

Cât de frumos ar fi dacă fiecare haină ar putea să-și spună povestea? De la origini și până în prezent, toate locurile pe care le-a văzut, toate mâine prin care a trecut și toată bucuria pe care a provocat-o de fiecare dată când a fost îmbrăcată. Un deux-pièces din anii ’60 sigur va avea multe de spus, așa cum o rochie de mireasă poate reprezenta cea mai vie amintire din istoria unei femei. Pentru toate acestea însă, trebuie să te asiguri că hainele tale se califică să te însoțească la drum lung ți împlinesc cele două condiții – calitate și atemporalitate. Un mantou perfect croit, din cele mai bune materiale naturale, va rămâne în perfectă stare și peste zece ani, atunci când îl vei scoate din dulap pentru o nouă seară în oraș, care se va adăuga pe lista lungă a momentelor fericite petrecute împreună. Tot astfel, o rochie brodată cu măiestrie devine prima variantă atunci când te gândești ce ai putea să porți la o petrecere, nu numai pentru că te face să te simți minunat, dar și pentru că te reprezintă întru totul.

Să dezvolți un stil vestimentar pe un fundal estompat al anilor 90 este provocarea pe care și-o asumă doar cei ce luptă pentru propria identitate. Ultimele două decenii au însemnat mai multă libertate de exprimare și mai puțin conformism, designerii s-au concentrat mai mult pe anti-modă, decât pe moda convențională, iar principiile consumeriste s-au infiltrat peste tot. Astăzi, renașterea artizanatul strălucește discret, ca luminița de la capătul tunelului.

Alegerile conștiente pe care le facem au puterea de a ne transforma viața în bine. Atunci când alegi o piesă de designer în detrimentul uneia mass-market, te transformi într-un colecționar atent și contribui la bunăstarea industriilor creative. Mai mult decât atât, te transpui într-o poveste al cărei limbaj se dezvoltă la fiecare purtare și pe care începi să-l descifrezi puțin câte puțin, de fiecare dată când te privești în oglindă.

Yves Saint Laurent spunea că importanța unei rochii este dată de femeia care o poartă, iar acolo unde istoria individuală întâlnește croiala hainei se naște magia. Viziunea dbol s-a cristalizat în jurul convingerii ferme că într-o lume distrasă și impersonală oamenii caută sentimentul, sfatul bun și căldura broderiei manuale, își doresc ca poveștile să devină realitate și dorințele lor să fie ascultate. Așadar, colecțiile dbol încearcă să-și apropie femei moderne, asumate, care încă mai îndrăznesc să creadă în basme și a căror fericire se măsoară în zâmbete și nostalgii.

This season it’s all about the veggies

Sweet Aubergine își începe diminețile zâmbind la soare și se întreabă întotdeauna cât e ceasul. Bea ceaiul verde din trei mișcări, se acoperă cu in și cu mătase, pleacă la piață fără listă și se întoarce cu un coș plin de legume. Le aranjează timid pe masa din bucătărie, le admiră și se lasă cuprinsă de vrajă. Cine a spus că salatele nu te inspiră, clar nu știa despre ce vorbește…

Pe la mijlocul zilei se apucă de brodat și, din când în când, mai aruncă o privire la batalionul de legume. Ieri a fost fascinată de morcovi, astăzi nu-și poate lua ochii de la ridichi. Sfecla roșie tocmai și-a găsit un loc pe mantou, dar Aubergine nu prea știe ce să facă din toate verdețurile alea…

Ea ține pulovere în cuptor și niciodată n-a crezut că e prea pricepută în ale bucătăriei, însă, de când trece în fiecare dimineață pe la piață, fascinația legumelor o însoțește pretutindeni. Din toate nuanțele de mov, galben, verde, asezonate cu puțin roșu, sare și piper după gust, a creat rețeta perfectă pentru serile calde de vară.

Inul, mătasea și borangicul îi lasă pielea să respire, o acoperă atât cât trebuie și îi descoperă delicatețile sufletului, imaginația jucăușă, dar și conștiința profundă. Sweet Aubergine este o femeie modernă, ia decizii ferme și nu stă prea mult pe gânduri, când vine vorba de fericirea ei. Alege tot timpul după cum îi șoptește rațiunea, însă nu uită niciodată să presară și un strat de fantezie pe deasupra oricărui verdict.

Noua colecție dbol a fost inspirată din garderoba lui Aubergine, o femeie ce iubește viața în toate formele ei, se bucură de aerul curat și fânul proaspăt cosit, recunoaște frumusețea în detalii și merge cu încredere prin viață.

*P.S. Nicio legumă nu a fost rănită în timpul ședinței foto!

#MMM

„Am iubit florile şi animalele, ele mi-au hrănit sufletul şi mintea.” – Cella Delavrancea

Dintr-un secol în care virtutea femeii se măsura în calitățile sale estetice, iar finețea gândului atingea doar paginile de jurnal, mătușa Marlene își iniția nepoatele în tainele cusutului și ale broderiei, așa cum și ea învățase de la mama ei…

„Fetele ca voi au nevoie să știe a cânta din voce și la pian, să deseneze cu simț, să brodeze frumos și să treacă prin viață cu grație…” ne sfătuia mătușa ori de câte ori ne adunam în după-amiezele ploioase în sufragerie și discutam despre misterul feminin. Ea dintr-o perspectivă estompată a nobilimii trecute, noi din prezent, căutând răspunsuri la întrebări de când lumea.

Mătușa Marlene avea un fel anume prin care își spunea poveștile, căci niciodată nu-și părăsise locul, iar tot spațiul pe care și-l imagina, îl compunea din elemente pe care le iubea nespus. Peștii, păsările, libelulele și căprioarele erau toate personaje în istorisirile ei, poate pentru că i-au fost prieteni tainici încă din copilărie, pe când hoinărea singură în pădurea din spatele casei noastre din deal. Ea spunea mereu că noblețea înseamnă să găsești echilibrul dintre curaj și grație, să eviți extremele și să-ți păstrezi rațiunea, chiar și atunci când traversezi vremuri tulburi. Vorbele ei bune își găsesc ecou puternic și acum, după ani și ani de istorie agitată, când în sfârșit putem spune că a venit timpul să ne inspirăm din origini.

Atunci când mătușa broda, parcă toate forțele naturii îi veneau în ajutor. Aerul, apa și pământul împreună, într-o simbioză de culori și texturi, din care apăreau forme uluitoare, pe care nu le mai văzusem niciunde până atunci. Cel mai mult îi plăcea să stea în scaunul de lângă șemineu și să coasă goblenuri, pe care le dăruia, mai apoi, tuturor celor ce ne treceau pragul. Avea un fel aparte de a se îmbăca, asemenea unui personaj din cărțile lui Jane Austen, și întotdeauna purta un accesoriu curios, fie pe mâneca mantoului sau la pălărie.

Minunea Mătușii Marlene este chiar răsadul curiozității pe care ea l-a semănat în mine, inspirat de magia naturii atipice și cele câteva particule de spectaculos, în cautarea armoniei estetice. Noua colecție dbol culege materiale naturale texturate, mătăsuri fine, plasă și fire de lână, pe care le amestecă într-o croială supradimensionată, ce vine în contrast cu linia femină.

Te invit să descoperi piesele din noua colecție aici:

De ce ai nevoie de broderie în sezonul F/W 2016-2017?

Când discutăm despre broderie, prima reacție este să ne îndreptăm gândul spre cufărul cu nostalgii tradiționale. Totuși, sezonul acesta propune o nouă abordare a conceptului în sine, pentru că acum brodăm pe materiale noi și reușim să mai îmblânzim digitalul.

Ne-am plictisit să vedem uniforme peste tot în jurul nostru, atât în vestimentație, cât și în felul de a gândi, iar broderia este chiar subterfugiul de care aveam nevoie pentru a ne elibera de monotonia zilelor în care nimic nu pare să se întâmple. Mai mult decât atât, unicitatea broderiei manuale creează un contrast remarcabil cu liniile drepte propuse de noua estetică minimalistă și spune povestea persoanei așa cum este ea: parte a lumii tehnologizate și personaj principal în universul său interior. 

Diferența dintre broderia manuală și broderia la mașină constă în caracteristica umană a gestului, în libertate și personalitate, care sunt veșnic pierdute atunci când apare un intermediar, la fel ca în cazul scrisului de mână și al cuvintelor dactilografiate. Imaginează-ți acum ce înseamnă să porți o jachetă brodată, care să-ți spună povestea cu ușurință, și pe care să te poți baza că te scoate din încurcăture cu orice ocazie.

Originea broderiilor este atemporală, însă ele sunt mereu asociate cu un anume savoir-faire, pentru care femeile aveau nevoie de ani întregi de experiență. De aceea, hainele brodate erau destinate zilelor de sărbătoare sau ocaziilor speciale, pentru care erau pregătite cu mult timp în avans. Și nouă ne plac frumusețile uitate, dar scopul nu este să ne simțim ca și cum am purta un costum. De aceea, broderia acestui sezon este despre a ne provoca percepțiile și a împleti feminitatea broderiei cu forme inedite, pentru un efect jucăuș, distinct și însuflețit.

Preferatele noastre din acest sezon sunt broderiile pe denim, broderiile pe tulle și broderiile grele pe mătase, iar pentru o notă de romantism baroc, recomandăm catifeaua brodată.

Noul romantism vindecă sezonul nostalgiilor

Poate unul dintre cele mai spectaculoase trenduri din această toamnă, romantismul noului val se descrie prin forme inedite, accente de feminitate și alăturări nebănuite de texturi. Umerii structurați sunt acum garnisiți cu volane, valurile de mătase se întrevăd sub mantouri de piele, iar transparențele câștigă din ce în ce mai mult teren în ținutele de zi.

Toamna anului 2016 stă sub semnul unei aure romantice, inspirate dintr-o nostalgie a secolului trecut. De fapt, adevărata „ținută romantică” se referă la îmbrăcămintea femeilor de după restaurația monarhiei franceze, în 1815, când moda se inspira din picturile renascentiste și încerca să evidențieze cât mai mult fragilitatea femeii, în antiteză cu personalitatea colerică a bărbatului. Astfel, în 1820, a apărut croiala fustelor în A, iar spre sfârșitul perioadei romantice, s-au adăugat jupoanele stratificate. Cât despre decolteuri, acestea variau în funcție de utilitatea ținutei și erau fie rotunjite, fie în „V” sau tip bărcuță, erau purtate căzute de pe umăr, cu mânecile scurte pentru seară, iar mânecile lungi pentru rochiile de zi. Umerii largi, supradimensionați au fost gândiți pentru a ajuta la subțierea optică a taliei. Iar pentru a fi în armonie cu interesele socio-politice ale vremurilor, tot în aceeași perioadă, femeile își purtau părul à la chinoise, pieptănat cu o cărare pe mijloc, cu bucle în jurul feței și legat cu un nod la spate. 

Cea mai importantă caracteristică a hainelor din perioada romantică este însă calitatea deosebită a materialelor, dantelă, cașmir, blană, mătase… Broderiile și imprimeurile atent realizate conferă ținutelor unicitate și individualitate, valori pe care le căutăm și noi astăzi, atunci când hotărâm să ne înviorăm puțin garderoba. Noul romantism este adaptat nevoilor femeii moderne, care aleargă cu grație prin viață și își dorește să lase un pic de feminitate în urmă.

Iată câteva reguli de bună purtare a „ținutei romantice” după codul sezonului F/W 16-17: alege cu încredere pastelurile care îți flatează tenul, condimentează cu imprimeul floral supradimensionat și găsește-ți broderia care să te reprezinte printre atât de multe opțiuni minunate. Călătorește puțin în timp și lasă-te inspirată de gulerele victoriene din dantelă, pe care le poți integra foarte frumos și într-o ținută de birou. Lasă-te sedusă de atingerea mătasei și nu uita să te asiguri că ai obrajii mereu puțin îmbujorați.   

Plasa a fost și rămâne o țesătură disputată, încărcată de semnificații, dar extraordinar de versatilă. Propunerile pentru primăvară/vară 2016 explorează o linie sporty urbană, unde plasa poate fi integrată în ținute relaxate.

Istoria ei ne conduce tocmai în 1888, atunci când Lewis Haslam a observat că mănușile mătușii sale erau perforate, iar acest lucru nu le afecta deloc confortul. Mai târziu, el a dezvoltat Aertex, prima plasă patentată, din care erau făcute hainele de corp ale soldaților americani și care păstra temperatura corpului optimă grație sistemului de aerisire ale perforațiilor din țesătură. Iată de ce integrarea plasei în ținutele sportive a rămas valabilă până în ziua de astăzi.

Plasa a revenit fulminant în anii ’80, mai ales în costumele de scenă ale Madonnei și de atunci a rămas simbolul spiritului liber și rebel. În anul 2016 recunoaștem plasa în combinații inedite, iar țesătura este confecționată din fibre prețioase, depășind polyesterul pe care ni-l amintim din liceu. Structuri suprapuse, broderii inovative ca cele de tipul goblen surprind prin actualitate. Fustele pot fi integrate cu ușurință în ținute minimaliste și reprezintă acea notă de personalitate și identitate într-un cadru previzibil.

Există și posibilitatea unui total look specific stilului Kate Moss (apropo de spirite rebele), însă trebuie manevrat cu mare atenție! Acum 5 ani, ea a apărut la British Fashion Awards purtând această superbă rochie de plasă vintage, cu o jachetă de blană tot vintage, pantofi Louboutin și clutch Chanel. Tocmai când credeam că nimic nu ne mai poate surprinde!

Surse: www.whowhatwear.co.uk, www.viewthevibe.com

A alege rochia de mireasă perfectă însemnă un întreg proces de creare a unei amintiri care te va însoți toată viața. Fie că ți-ai imaginat o nuntă spectaculoasă sau, din contră, visezi o ceremonie discretă în mijlocul naturii, rochia trebuie să-ți reflecte personalitatea și viziunea despre noua etapă a vieții spre care te pregătești să pășești.

Cuvintele cheie ale anului 2016 sunt seninătate, stabilitate, confort și relaxare, traduse prin culorile Rose Quartz și Serenity, care pot reprezenta o adevărată inspirație pentru tematica nunții. În designul rochiilor de mireasă însă, se remarcă elemente care actualizează dantela și perlele tradiționale și conferă ținutei unicitate.

Aplicațiile florale 3D

Motivele florale sunt asociate cu mireasa în deplinătatea feminității, iar aplicațiile tridimensionale au capacitatea de a face rochiile să arate ca niște adevărate piese de artă. Flori tăiate cu laserul sau buchete de mărgele, aceste texturi reușesc să facă tranziția între clasic și contemporan, just in time pentru o mireasă modernă.

Corsaje aparente

Țesăturile fine și transparente deasupra cărora sunt brodate mărgele sau aplicate dantele se regăsesc în modele de rochii romantice, ușor intrigante și cu siguranță memorabile.

Decolteul adânc

Într-o multitudine de forme, decolteul rochiilor de mireasă reprezintă tot o caracteristică a feminității, ne conduce într-o zonă vintage a anilor ’60 și poate fi completat de coliere statement.

Minimalism modern

Less is always more sau, cum am spune noi, rochiile minimaliste lucrate impecabil sunt o alegere inspirată pentru mireasa anului 2016. Tăieturile drepte, aproape geometrice îți asigură o ținută sculpturală și diminuează defectele.

Fustele stratificate

Fie că sunt din tulle sau organza, fustele stratificate creează senzația de mișcare inerentă, adaugă multă textură ținutei și arată de parcă ar fi desprinse dintr-un basm cu personaje regale.

Decupaje aparente

Plasa fină și dantela acoperă decupajele inovatoare pentru a garanta o ținută întreagă și, în acelși timp, pentru a oferi o notă de modernism spectaculoasă.

Detalii unduitoare

Modele arcuite, broderii cu vârtejuri și fustele plisate în diagonală creează iluzia de valuri și sunt mai spectaculoase decât detaliile art deco cu care ne-am obișnuit. Aceste elemente decorează rochiile mai discret și se potrivesc perfect unei mirese boeme.

Surse: www.brides.com, www.harpersbazaar.com, www.vogue.com